e-Arşiv Fatura nedir?
E-Arşiv Fatura, Türkiye'deki vergi mükelleflerinin ve mükellef olmayan işletmelerin elektronik olarak düzenlemesi gereken bir fatura türüdür. E-Arşiv Fatura'nın amacı, kağıt fatura kullanımını azaltarak çevreyi korumak ve fatura işlemlerini daha hızlı ve kolay hale getirmektir.
E-Arşiv Fatura'nın diğer bir önemli amacı, vergi incelemelerinde kullanılacak olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi ve saklanmasıdır. Bu nedenle, e-Arşiv Fatura düzenleyen işletmelerin fatura bilgilerini en az 10 yıl boyunca saklamaları gerekmektedir.
E-Arşiv Fatura, diğer birçok fatura türünden farklı olarak, sadece elektronik ortamda kullanılabilir. Bu nedenle, e-Arşiv Fatura düzenlemek isteyen işletmelerin öncelikle bir Elektronik Defter Beyan Sistemi (EDBS) kullanıcısı olmaları gerekmektedir. Ayrıca, e-Arşiv Fatura düzenlemek için özel bir yazılım kullanılması gerekmektedir.
e-Arşiv Fatura iptali nasıl yapılır?
E-Arşiv faturalar da başta e-Fatura olmak üzere diğer faturalar gibi iptal edilebilir ve yeniden düzenlenebilmektedir. E-Arşiv Fatura iptal etmek için gerekli süre içinde iptal edilmeyen faturalar için yeni düzenlemeler yapmak gerekir. Bu durumda alıcı satıcıya bir iade faturası düzenleyerek gönderir. İade faturası da satıcıya ulaştıktan sonra tekrar fatura düzenleyerek alıcıya gönderir ve süreç böylece tamamlanır. Eğer müşteri bir firma değilse alıcının Gider Pusulası düzenlemesi gerekir. Peki e Arşiv fatura iptali nasıl yapılır?
Genel hatlarıyla GİB portalı üzerinden mali mühür veya elektronik imza ile sisteme giriş yapılır. E-Arşiv Fatura portalına giriş yapılarak e-Arşiv Fatura için iptal talebi oluşturulabilir. Yine de GİB e-Arşiv fatura iptal işlemi gerçekleştirirken şu aşamaları sırasıyla uygulayabilirsiniz;
1. E-Arşiv Fatura portalından adıma düzenlenen belgeler sekmesi seçilir.
2. Önünüze gelecek ekranda belge tarihinin de aralığını seçerek sorgulama yapılır ve gerekli faturalar seçilir.
3. Daha sonra iptal talebi oluştur seçeneğine tıklanır.
4. Karşınıza çıkacak iptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazdıktan sonra uyarıyı okudum kutucuğu işaretlenir ve iptal talebi oluşturulur.
5. İptal talebi oluşturulduktan sonra iptal talebiniz başarıyla oluşturulmuştur yazısını ekranda görebilirsiniz.
6. Talebiniz onaylanana kadar iptal ve itiraz durumundan belgenizin son durumunu kontrol edebilirsiniz.
7. İptal talebiniz onaylanırsa hem alıcı hem satıcının sırasıyla sanal BA ve BS formunda e-Arşiv Fatura gözükmeyecektir.
8. İptal talebi reddedilmişse her iki taraf ta bu formları görebilir.
Ayrıca iptal edilen e-Arşiv Faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı'na düzenli olarak rapor edilmelidir. Eğer e-Arşiv Faturaları gerekli süre içinde kesmeyi unutup geçmişe dönük fatura keserseniz %10 oranında özel usulsüzlük cezası ödersiniz. Eğer bireysel müşteri internet üzerinden aldığı ürüne iade faturası oluşturacaksa aldığı ürünle birlikte kendisine iletilen faturanın çıktısını alarak işlemlerini gerçekleştirir.
Sorularınız ve istekleriniz için buradayız! Uzman ekibimizle Netsis çözümlerinizi kolaylaştırmak için bizimle +08504416030 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.